З’ясовуємо, чому смородина не дає врожай
Сьогодні розберемося, чому смородина відмовляється плодоносити і подумаємо, що можна з цим зробити. Я, по недосвідченості, стикався з такою проблемою і знайшов ряд рішень.
Порушення правил агротехніки
Це найпоширеніша причина по якій смородина відмовляється давати врожай. Щоб ягоди були кожен сезон, рекомендую дотримуватися правил по вирощуванню культури:
- Підбирати сорт з урахуванням кліматичних особливостей регіону.
- Вибирати відкрите, добре освітлене місце, але надійно захищене від протягів і сильних поривів вітру. Рослина віддає перевагу поживний, пухкий, добре зволожений ґрунт.
- Загущені посадки. Перший раз я посадив кущі занадто близько один до одного. У підсумку вони погано провітрювалася і почали часто хворіти. Після того, як я розсадив смородину, витримуючи по 1 між кущами, кількість і якість врожаю істотно зросла.
Неправильно вибраний посадковий матеріал
На саджанці смородини рекомендую звертати особливу увагу. Я вибираю тільки здорові, міцні кущі, без ознак гниття або хвороб.
Якщо кущі обрані хворі, вони не тільки не дадуть гарний урожай, але можуть і заразити інші рослини в саду.
Саджанці з відкритою кореневою системою на передодні посадки я витримую не менше доби в добре відстояною воді. Пошкоджені ділянки обрізаю гострим, добре продезінфікованим інструментом.
Відсутність рослин-запилювачів
Деякі мої передплатники розповідають, що у них на ділянці тільки один кущ і він погано плодоносить. В такому випадку, раджу посадити ще кілька різновидів, щоб організувати перехресне запилення. Це дає можливість отримати велику кількість зав’язей.
Порушення поливу
Смородина – вологолюбна рослина. При недостатній кількості вологи вона погано плодоносить.
Тому під кожен кущ вношу не менше відра води щотижня. Використовую м’яку, добре відстояну і теплу.
Також, зазначу, що необхідно уникати застою вологи в коріння, щоб не спровокувати гниття.
Неправильне внесення добрив
На велику кількість урожаю смородині необхідно достатню кількість поживних речовин. Тоді ягоди будуть великими, соковитими і солодкими.
Дотримуюся такої схеми внесення підгодівлі:
- Навесні, як тільки танув сніг, використовую склади з високим вмістом азоту. Так культура швидше відійде від сну і пуститься в зростання.
- В період формування ягід віддаю перевагу фосфорно-калійним складам.
- Після закінчення плодоношення, у вересні, беру селітру. У цей момент йде активна закладка бруньок на наступний рік.
Хвороби і шкідники
Відсутність врожаю може також говорити про те, що рослина хворіє або піддалося нападу шкідників.
Найчастіше смородину вражають:
- біла плямистість;
- борошниста роса;
- махрова;
- попелиця;
- павутинний кліщ;
- почковой кліщ.
Необхідно дотримуватися профілактичні заходи, щоб уникнути подібної проблеми.
На закінчення скажу, що дотримуючись правил посадки і вирощування, я отримую високий урожай смородини. Ягоди вживаю в їжу в свіжому вигляді, роблю варення і компоти.