Город

З’ясовуємо, чому смородина не дає врожай

Сьогодні розберемося, чому смородина відмовляється плодоносити і подумаємо, що можна з цим зробити. Я, по недосвідченості, стикався з такою проблемою і знайшов ряд рішень.

Порушення правил агротехніки

Це найпоширеніша причина по якій смородина відмовляється давати врожай. Щоб ягоди були кожен сезон, рекомендую дотримуватися правил по вирощуванню культури:

  1. Підбирати сорт з урахуванням кліматичних особливостей регіону.
  2. Вибирати відкрите, добре освітлене місце, але надійно захищене від протягів і сильних поривів вітру. Рослина віддає перевагу поживний, пухкий, добре зволожений ґрунт.
  3. Загущені посадки. Перший раз я посадив кущі занадто близько один до одного. У підсумку вони погано провітрювалася і почали часто хворіти. Після того, як я розсадив смородину, витримуючи по 1 між кущами, кількість і якість врожаю істотно зросла.

Неправильно вибраний посадковий матеріал

На саджанці смородини рекомендую звертати особливу увагу. Я вибираю тільки здорові, міцні кущі, без ознак гниття або хвороб.

Якщо кущі обрані хворі, вони не тільки не дадуть гарний урожай, але можуть і заразити інші рослини в саду.

Саджанці з відкритою кореневою системою на передодні посадки я витримую не менше доби в добре відстояною воді. Пошкоджені ділянки обрізаю гострим, добре продезінфікованим інструментом.

Відсутність рослин-запилювачів

Деякі мої передплатники розповідають, що у них на ділянці тільки один кущ і він погано плодоносить. В такому випадку, раджу посадити ще кілька різновидів, щоб організувати перехресне запилення. Це дає можливість отримати велику кількість зав’язей.

Порушення поливу

Смородина – вологолюбна рослина. При недостатній кількості вологи вона погано плодоносить.

Тому під кожен кущ вношу не менше відра води щотижня. Використовую м’яку, добре відстояну і теплу.

Також, зазначу, що необхідно уникати застою вологи в коріння, щоб не спровокувати гниття.

Неправильне внесення добрив

На велику кількість урожаю смородині необхідно достатню кількість поживних речовин. Тоді ягоди будуть великими, соковитими і солодкими.

Дотримуюся такої схеми внесення підгодівлі:

  1. Навесні, як тільки танув сніг, використовую склади з високим вмістом азоту. Так культура швидше відійде від сну і пуститься в зростання.
  2. В період формування ягід віддаю перевагу фосфорно-калійним складам.
  3. Після закінчення плодоношення, у вересні, беру селітру. У цей момент йде активна закладка бруньок на наступний рік.

Хвороби і шкідники

Відсутність врожаю може також говорити про те, що рослина хворіє або піддалося нападу шкідників.

Найчастіше смородину вражають:

  • біла плямистість;
  • борошниста роса;
  • махрова;
  • попелиця;
  • павутинний кліщ;
  • почковой кліщ.

Необхідно дотримуватися профілактичні заходи, щоб уникнути подібної проблеми.

На закінчення скажу, що дотримуючись правил посадки і вирощування, я отримую високий урожай смородини. Ягоди вживаю в їжу в свіжому вигляді, роблю варення і компоти.